(DP) FASOLA 5KG JAŚ
Opis
Fasola jest trzecim po soi i grochu źródłem białka. Ma go więcej niż mięso. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu.
Ciekawostka
Fasola zwykła pochodzi z ameryki Środkowej i Południowej, gdzie była spożywana od dawna. Do Europy z ameryki fasole zwykłą przywiózł Kolumb. Fasola wielokwiatowa pochodzi z Meksyku. Początkowo była uprawiana jako roślina ozdobna, do celów kulinarnych zaczęto ją używać dopiero na początku XIX w.
- Wartości odżywcze, w 100 g, %RWS* w 100 g
- Wartość energetyczna, 1203 kJ / 288 kcal, 14%
- Tłuszcz, 1,6 g, 2%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone, 0,2 g, 1%
- Węglowodany, 61,6 g, 24%
- w tym cukry, 2,6 g, 3%
- Błonnik, 15,7 g,
- Białko, 21,4 g, 43%
- Sól, <0,1, 1%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal).
KRAJ POCHODZENIA: Polska
TERMIN PRZYDATNOŚCI: 05/12/2023